Arama Motoru Optimizasyonu (SEO), bir arama motorundaki arama sonuçlarında (genellikle “doğal”, “organik” veya “reklam içermeyen” sonuçlar olarak bilinir) bir sitenin doğal yollarla üst sıralarda bulunması durumudur. Negatif SEO ise organik sıralamalarını kaybetmenize neden olan yöntemlerin tümüdür.
Yazı İçeriği
Bir internet sitesinin organik arama sonuçlarında üst sıralarda bulunduğu her an kullanıcılar için güven verecektir. Belirli tıklanma oranını elde edecek bu internet sitesi belirli bir kitleye hitap eden markalaşma aşamasında bir mağaza olarak düşünülebilir. Sitenizi/mağazanızı ziyaret eden kişiler sunmuş olduğunuz ürünlerden ve fiyatlardan memnun kalırsa, bu durumda hanenize +1 müşteri eklenmiş olacaktır. sanal mağazanızı ziyaret eden kişi sayısı arttıkça bu internet sitenizden elde edeceğiniz toplam ciro da doğru orantılı olarak artacaktır. Fakat bu müşteriyi yakalarken dikkat etmeniz gereken şey “doğal” olmaktır.
SEO endüstrisi son birkaç yıldır bir hayli değişiklik yaşadı. Bu da Online Pazarlamacılar’ın mevcut stratejilerini değiştirmelerine neden oldu. Google’da üst sıralarda yer almak, birkaç yıl öncesine göre çok daha zorlu olmaya başladı. Bu zorluğun ana sebebi ise alanında yeterli olmayan kişilerin tercih ettiği yanlış SEO stratejileri ve negatif etki gösterecek SEO yöntemleridir.
Negatif SEO Nedir?
Negatif SEO kavramını bir kaç cümleyle tanımlamak bir hayli zor olabilir, çünkü oldukça geniş bir kavram olup, onlarca yöntemi bulunmaktadır. Yine de bu konuyla ilgili kafanızdaki soruları cevaplandırmaya çalışacağız. Negatif SEO kavramı genel olarak, sitenizin organik sonuçlarda listelenen sıralamalarını olumsuz etkileyen işlemlerin tümüdür.
Negatif SEO işlemleri rakiplerinizin sizin internet sitenizi alt etmeye çalışması durumu değildir. Ancak bir çok uzman, yoğun bir şekilde uygulanan negatif SEO’nun olumsuz etkilerinin olduğunu kabul eder. Ancak sitenize yönelik uygulanan zararlı işlemlerin takibini çeşitli araçlarla yapmanız mümkündür.
Diğer bir deyişle tüm bu işlemler; etik olmayan, eski usul yöntemler veya Google Web Yöneticisi kurallarına uymayan işlemler “Negatif SEO” olarak kabul edilir .
Dolayısıyla bu durum, Google Sıralamanızı doğrudan etkileyebileceğinden bununla ilgili takipte kalmak ve eğer bu işlemle karşı karşıyaysanız olabildiğince hızlı çözüm bulmanızı öneririm.
Sıralamanızı olumsuz etkileyecek 5 Negatif SEO İşlemi
Google arama sonuçlarındaki mevcut sıralamalarınızı kaybetmenizin nedeni olabilecek durumlar şunlardır:
1. Aşırı sayıda hedef kelime tekrarı
Aynı anahtar kelimenin mevcut sayfa üzerinde aşırı kullanımı, Google’ın sevmediği yöntemlerden biridir. Anlatılması gereken konunun/ürünün/kategorinin içerisinde belirli kelimelerin sıklıkla kullanılması alt sıralamalarda listelenmenize neden olacaktır. Her şeyden önce, arama motoru sürekli güncellenen algoritmaları ile içeriğinizi yok sayacaktır. Sonrasında ise, kullanıcıların sizin içeriğinize erişmesini önleyecektir.
Özetle: Anahtar kelimeleri aşırı miktarda kullanırsanız hedeflemiş olduğunuz kitleye ulaşamayacak, boşa emek sarfetmiş olacaksınız. Unutmamalı, “Az olan özdür!”.
2. Yinelenen içerikten kaçının
İçeriğinizin kullanıcı dostu olmasını isterseniz, en önemli şey içeriğinizi eşsiz ve özgün tutmaktır. Yinelenen içeriklerden kaçınılması gerekir. Google geliştirdiği algoritmalardan yola çıkarak sitenizde daha önce başka bir sitede yayınlanmış benzer bir içeriğe denk gelirse, web sitenizdeki içeriği dizine eklemeyecek, bunun yerine özgün içeriğe sahip sayfaları listeleyecektir.
Eğer yine de kopya/yenilenen içeriği sitenizde göstermek durumundaysanız, bu sayfayı Google’a indexletmemek sizin yararınıza olacaktır. Bunun için aşağıdaki kodu sayfanızdaki <head></head> tag’lerinin arasına eklemelisiniz.
<meta name="robots" content="noindex, nofollow, noarchive">
3. Ücretli bağlantı almayın
Backlink için genellikle her ay yüzlerce lira para harcanır. Fakat satın alınan linkleri de Google kısa sürede öğreneceği için zor kazandığınız sıralamalarınızı kaybetmeniz kaçınılmaz olacaktır. Böyle bir durumla karşılaşmamak için, hizmet alanlarınızla daha alakalı içeriğe sahip olmalısınız ve SEO‘da daha iyi olabilmek için backlink satın almak yerine, doğal backlinkler elde etmelisiniz.
Bu konu ile ilgili daha önce paylaşmış olduğum backlink stratejileri makalesinden bilgi alabilirsiniz.
4. Metin gizleme yöntemi kullanmayın
Bir bağlantının gizlenmesi veya farklı yöntemlerle kullanıcıya göstermeme kod yapısı daha önce tarayıcılar tarafından seçilecek yaygın bir uygulamaydı ancak şimdi ise önerilmemektedir. Nedeni ise tamamıyla kullanıcıyı yanıltma durumudur.
Kullanıcılarınızın sitenizde bulunan bağlantıların farkında olabilmesi için web sitenizin hem arama motorlarınca, hem de kullanıcılar tarafından aynı sürümü görmesi gerekir.
5. Aşırı Reklam
Bir sitede yer alan reklamların yerlerinin öncelikli olarak belirgin bir şekilde metinden ayırt edilmesi gerekir. Google, bir sitede bulunan reklam yoğunluğu fazla olan sayfaları, bazen de siteleri cezalandırır.
Google’ın sayfa yapısı yönünden sitelere uyguladığı cezai işlem çok katıdır. Ziyaretçi sayısı reklamların artmasıyla birlikte düşen bir sitede öncelikle, reklam yerleşim ve sayılarının standartları ihlal edip-etmediğini kontrol etmelidir. Özellikle Google Adsense kurallarından da görüldüğü üzere reklamın aşırısı kuralların ihlali anlamına geliyor.