Google Analytics trafik yönlendiren kaynağı filtreleme yöntemi

Blog » Google » Google Analytics trafik yönlendiren kaynağı filtreleme yöntemi

Son günlerde webmaster arkadaşlardan bu konuda bir hayli soru aldık. Google Analytics verilerinde siteye gelen ziyaretçilerin kaynağı olarak çeşitli textlerden oluşan referrer’lar (SPAM) görüntülenmekte. Bu durum aslında uzun süredir çeşitli kişiler tarafından farklı yöntemlerle kullanılıyordu. ABD seçim döneminde ise özellikle “vote for Trump” şeklinde yönlendirilen trafiklerin sayısı bir hayli fazlaydı.

Sitenize gelen ziyaretçileri filtreleyip, farklı göstergelerin bir arada bulunduğu Google Analytics Gallery sayfasını öncelikle incelemenizi öneririm. Bu adreste çeşitli görünümlerin bir arada bulunduğu birbirinden farklı gösterge tablolarını bulabilirsiniz. Şu adresteki gösterge tablosunu size önerebilirim. Linke tıkladıktan sonra analytics mülkünüze bu segmenti import ederek kullanabilirsiniz.

Fakat bunun yerine sorunun kaynağına inip, gelişmiş filtrelemeler uygulamak istiyorsanız sizleri şöyle alalım 🙂

  1. Bu yöntemle sadece botlarla uğraşmayacaksınız.
  2. Akıllıca filtreleme yapmalısınız.
  3. Google Analytics’te Botları Engelleme
  4. Manuel bot engelleme yöntemi
  5. “SPAM” yönlendirmeleri filtreleyin
  6. Zararlı botları sitenizden uzak tutun. 

1. Botların tümü zararlı değildir.

Tüm botlar zararlı değildir. Bir çok örümcek, Googlebot ve Bingbot gibi arama motorlarının siteleri indexlemesi için kullanılmaktadır.Screaming Frog, Deep Crawl, SpyFu gibi araçların tehlikeli olmayan ve ziyaretçileriniz için zararlı sayılmayan botlarda bol miktarda vardır.

Zararlı olan botlar, sitenizin ziyaretçilerini çalmaya, yazılımınızda korsanlıktan yapmak için açıklar bulmaya ve içeriğinizi kendi amaçlarına hizmet etmeye çalışanlardır. İçinde bulunduğunuz sektöre bağlı olarak, bazı bot trafikleri de sitenize zarar verebilir.

2. Analytics Trafiği’ni Akıllıca Filtreleyin

Başlangıç ​​aşamasında, veri kümenizin neyi çıkardığının tam olarak farkında olmalısınız. Bunu anlamak için verilerinizi karşılaştırmalısınız. Müşterilerimize genellikle önerdiğimiz şey, Analytics’te ayrı bir görünüm oluşturup ona “trafik filtreleme botu” gibi bir isim vermektir.

Bunu yapmak için, “Yönetici” linkine tıklayın. Sonra “Görünüm”ün altındaki açılır menüyü tıklayın. “Yeni görünüm oluştur” u seçin. Bir sonraki ekranda, saat dilimini uygun olana ayarladığınızdan emin olun; Google için varsayılan Pasifik Saati’dir. Bu adımı unutursanız, yeni görünümünüzde verilerinizi karşılaştıramazsınız.

Yeni Raporlama Oluşturma

3. Google Analytics ile Botları Engelleme

Google, bilinen botları engellemek için size bir “kolay düğme” sunar. Bu,botların yaklaşık %75-80’ini engelleyecektir ve Google yeni zararlı botları tespit ettiğinde bu listeyi düzenli olarak güncellemektedir. Yalnızca yeni görünümünüz için “ayarları görüntüle” linkine tıklayın ve aşağıda gösterildiği gibi “Bilinen botlar ve örümceklerden gelen tüm isabetleri hariç tut” onay kutusunu tıklayın:

Google Analytics’te Botları Engelleme

Bu şekilde, bot filtrelemeyi açtığınız için sitenizin trafiğine ne olacağına dair çok net bir resim elde edersiniz. Önemli trafik kaynaklarınızdan hiçbirinin Google’ın bilinen bot listesinde bulunmadığından (bazen hata yapabilir) emin olabilirsiniz.

Ana profilde yayınlamaya karar verirseniz, değişiklikleri açıklayan bir açıklama ekleyerek kafanızın karışmasını engelleyebilirsiniz, örneğin: “Bot Trafiğini Filtrelemeye Başladı”. Bir açıklama eklemek için, Google Analytics’teki herhangi bir analiz tablosunun altındaki küçük oku tıklayın ve basit talimatları izleyin:

Google Analytics’te açıklama oluşturma

4. Botları Manuel Engelleme

Google’ın bot filtreleme sistemi ne kadar iyi olursa olsun, sitenize yüksek veya düşük kalitede trafik gönderen diğer refererlar olacaktır. Bunları tespit etmek için, yönlendirmeler raporunu aşağıda gösterildiği gibi Google Analytics’te açın. Ardından hemen çıkma oranı verilerini sıralayın, sonrasında %100 hemen çıkma oranı en üste gelecek şekilde sıralayın. Son olarak, belirli bir sayının üzerindeki oturumları gelişmiş filtreyi kullanarak verileri filtreleyin. Burada trafik hacminizi göz önüne alarak filtreleme yapmanız gerekiyor.

Filtrelenecek siteleri listelediğinizde dikkat etmeniz gereken şey, subdomain’i mi yoksa direkt üst düzey alanadını mı yasaklamanız gerektiğidir. Örneğin, 35038763-1.compliance-brain.xyz adresini engellemektense, domainin tamamını compliance-brain.xyz‘yi engelleme listesine eklemeniz daha iyi olacaktır.

5. “SPAM” yönlendirme filtresi oluşturma

Engellemek istediğiniz kötü yönlendiricilerin (SPAM Referrer) bir listesini aldıktan sonra, daha önce “kötü yönlendiriciler” için daha önce ayarladığınız görünümde yeni bir filtre oluşturun. Bunu hesap düzeyinde değil, görünüm ekranında (yönetici linkinde sağda bulunuyor) yaptığınızdan emin olun!

Filtreyi ayarlamak için “Yönetici” ye tıklayın, ardından “Görünüm” sonrasında da “Filtre” yi seçin. “Filtre Ekle” yi tıklayın ve filtreye bir ad verin. “Özel” ve “Hariç Tut” u tıklayın. “Filtre Alanı” altındaki “Yönlendirme” yi seçin ve kutuya hariç tutmak istediğiniz alan adlarını girin. Firtrenizi düz metin olarak yapıştırın.

Google Analytics Tavsiye Filtresi Oluşturma

Burda dikkat etmeniz gereken şey; “.” dan önce “\” eklemeniz gerektiğidir ve bu filtrenizi ara ara test etmelisiniz.

6. Zararlı botları sitenizden uzak tutun.

Bu kısım yeni başlayanlar için değil, çünkü .htaccess dosyanızda yapacağınız yanlış bir işlem ziyaretçilerin yada örümceklerin sitenize erişmesini engelleyebilir. Dolayısıyla bu işlemi yapmadan .htaccess dosyanızın yedeklemeyi unutmayın.

Rewrite Engine On
Options +FollowSymlinks
Deny from 123.45.67.89
Allow from all

Yukarıdaki kodu .htaccess dosyanıza uygun şekilde eklemelisiniz. IP adresi kısmına engellemek istediğiniz IP adresini yazmalısınız.

Özetle;

  • Botlar ve yönlendirme trafikleri farklıdır, ancak aynı etkileri vardır: her ikiside sunucunuzu yavaşlatır ve analiz verilerinizi karmaşık hale getirir.
  • Engelleme yönteminize bağlı olarak IP adresiyle veya üst düzey alanla da engelleme yapabilirsiniz.
  • Zararlı botları veya spam yönlendirmeleri .htaccess veya web yapılandırması tarafından da engelleyebilir veya Google Analytics’teki özellikler ile veya özel filtreyle de filtreleyebilirsiniz.
  • Filtrelediğiniz siteler konusunda dikkatli olun. Hesap düzeyinde filtreleme yapmayın.
  • Yaptığınız değişiklikler ve değişiklikleri yaptığınız tarihler hakkında mümkün olduğunca açıklama ekleyin, etiketleyin ve bilgilendirin.
Savaş Şahin - 12/26/2016 - 3 Yorum

Yorum Yap



Burak

6 sene önce

Teşekkür ederiz 🙂

MailGraf

6 sene önce

Bizim siteye de bu aralar google.com botu dadandı. Bir girişte 8-10 boş trafik yapıyor.. Sizce siteye girişte captcha veya recaptcha uygulamasına mı geçsek. Siteye girecek olan insan kutuyu tıklasın 🙂 Çözüm olabilir mi? Teşekkürler.

Savaş Şahin

6 sene önce

Google botlarının sitenizi sürekli bir şekilde ziyareti sizi neden tedirgin ediyor? Aksi durum olduğunda zaten sorun yaşayacaksınız 🙂

logo

Bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Bizimle İletişime Geçin
İletişim Bilgilerimiz
  • İstanbul
  • +90 531 206 68 99
  • iletisim@seoium.com

Copyright © 2020 All Rights Reserved