Online SEO eğitimi adı altında oluşturduğumuz yazı dizimize birinci sıradan, “Alan Adı Optimizasyonu” ile başlıyorum. Bir internet (e-ticaret ve benzeri tüm alanlar için geçerlidir.) projesine başlamadan önce sektör analizi yapmanız gerekir.
“Ne satmak istiyorsunuz?” sorusuna cevabı verdikten sonra, ürüne ya da kategorilere yönelik alan adı araştırması yapmalısınız.
Yazı İçeriği
Öncelikle belirtmem gerekir ki, alan adı markanızın internetteki adınız olacağı için bu konuda çok titiz davranmalısınız. İlerleyen dönemlerde yeni bir alan adına mevcut alan adını transfer etmek istediğinizde sorun yaşamamanız için alan adı seçme konusunda biraz fazla düşünmenizde fayda var.
1. Alan adınızı hedef anahtar kelimelerle optimize edin ?
İlk işiniz internet sitenizin adını, hedeflemek istediğiniz anahtar kelimelerle optimize etmektir. Tabii bu süreçte kelimelerin aranma hacimlerini de öğrenmeniz gerekecektir.
Örneğin “elbise” hedef kelimesini içeren ve elbise kelimesiyle alakalı ilgili aramaları bulunduran kelimelerin bir kısmını SEMrush aracılığıyla buldum. Bu hedef kelimelerin 50 tanesi şöyledir;
[table “2” not found /]- BO: Kelime Benzerlik Oranı
- AH: Kelimenin Aylık Ortalama Aranma Hacmi
- AKZE: Anahtar Kelimenin Zorluk Endeksi
Burada dikkat etmemiz gereken şey, zorluk endeksi düşük olan yüksek aranma hacimlerini not edip, markanızla alâkalı hedef anahtar kelimeleri harmanlamaktır. Alan adı adınıza bir veya iki adet anahtar kelime eklemek arama sıralamalarınızı artırmada yardımcı olabilir, çünkü alakalı sorgular için alaka düzeyi artacaktır fakat yine de çok uzun bir alan adı belirlememenizde fayda var 🙂
2. Alan adınızı kısa tutun ?
Alan adınızı seçme sürecindeyken alan adınızı mümkün olduğunca kısa tutmanız iyi bir fikirdir. Bazı URL tabanlı optimizasyon tekniklerinde göreceğiniz üzere, Google işleri kısa ve mümkün olduğunca basit tutmayı tercih eder. Alan adınıza ne kadar çok karakter eklerseniz, kullanıcıların sitenizin sayfa yapısını anlamaları daha karmaşık olur ve markanızın adını hatırlamak veya sitenize erişmek daha zor olur. Alan adları söz konusu olduğunda “kısa olan özdür” mantığıyla yaklaşabilirsiniz.
3. Subdomain – Klasör karmaşasından kurtulun ?
Bir çok e-ticaret sitesinde alt klasörlerin (Kategori hiyerarşisi) sayısı subdomain sayısından daha fazladır. Bu yapılar daha geniş bir alanı kapsayan hiyerarşik ayrımlardır ve sitenin ayrı bir alt alanını veya tamamen farklı bir markayı, yapıyı ayırt etmek için kullanılır. Örneğin, e-ticaret platformunuzu ve blog platformunuzu farklı tutmak için siteadresiniz.com ve blog.siteadresiniz.com etki alanlarından birini tercih edebilirsiniz. Yine, Google’ın işini kolaylaştırmak adına, alt alanlarınızı mümkün olduğunca açık ve net tutmak isteyeceksiniz; Mümkün olduğunca az kelime ile alt alanın yapısını tarif edin ve mümkün olduğunca hedef anahtar kelimeleri kullanın. Fakat ben blogunuz için bir alt alan adı kullanmanızı önermiyorum; Bunun yerine, blog’unuzu ana domainin bir alt kategorisinde yayımlamanızı öneririm. Örneğin : siteadresiniz.com/blog.
4. WHOIS bilgilerinizi açık tutun ?
WHOIS yapısı sitenin kime ait olduğunu açıklayan ve bir çoğu anlık verileri yansıtan alan adı sorgulama araçlarıdır. Whois sorgulama yöntemiyle bir web sitesinin IP’sine bakabilir, kime ait olduğunu öğrenebilir ve web yöneticisi ile iletişim kurabilirsiniz. Whois bilgilerinizi açık tuttuğunuz zaman bir çok SPAM mail almanız kaçınılmazdır fakat bunu antispam mail filtreleriyle engellemeniz mümkündür. İşin bir de Google boyutunu düşünürsek, normal koşullar altında her iki seçenekten birini seçmeyi düşünebilirsiniz ancak bilgilerinizi gizlerseniz Google, sitenizde birşeyin yolunda gitmediğini düşünebilir. Bu konuda kararı size bırakıyorum 🙂
5. Siteniz için en uygun yazılımı seçin ?
Örneğin butik e-ticaret sitesi sahibi olmak istiyorsanız, web sitesinizin yazılımına her yıl binlerce dolar vermenize gerek yok. Bunun için ücretsiz seçenekler arasında opencart, woocommerce, prestashop, magento, oscommerce, nopcommerce gibi yazılımlar mevcuttur. Bu yazılımlar opensource olduğu için birçok geliştirici tarafından desteklenmektedir. Fakat sürüm güncellemelerini yakından takip etmemeniz durumunda ilerleyen dönemlerde sisteminize sızma durumuyla da karşı karşıya kalabileceğinizden, ücretsiz yazılımların yanında ücretli yazılımları da değerlendirebilirsiniz. Bunlar ise; ShopPHP, Ticimax, T-Soft, ideasoft şeklinde devam etmekte.
6. Doğru hosting sağlayıcısını seçin ✅
Dışardan bakınca bir çok hosting firması aynı görünür. Hepsinin aynı hizmeti sundukları, diğer hizmetlere ve özelliklere bağlı olarak fiyatlarının da birbirine yakın olduğunu görüyoruz. Unutulmamalıdır, barındırma firması seçiminiz sitenizin arama motorlarındaki indexlenme biçiminde çok önemli bir rol oynayabilir. Örnek bir senaryo kurmak gerekirse, sunucu tarafında şüpheli bir etkinlik Google tarafından tespit edilirse, bu durum sitenizin listelenmesine kötü bir şekilde yansıyabilir. Bir başka örnek ise sunucu firmanız güvenilir yapıda değilse, site kesintileri sıklıkla oluyorsa sitenizin arama sonuçlarındaki (SERP) sıralamanız düşebilir. Yani özetle hosting seçimi yaparken kullanıcı yorumları ve şikayetleriyle birlikte müşteri ilişkilerini dikkate alıp, güvenlik, hız ve kesinti durumlarının yaşanmamasına yönelik araştırma yapmanız gerekir.
7. Dikkatli bir şekilde ilerleyin ❗
E-ticaret projeniz için alan adınızı, iyi bir hosting firmasını ve e-ticaret yazılımınızı temin ettikten sonra, sıfırdan bir projeye başlama zamanı gelmiş bulunuyor. Burada dikkat etmeniz gereken şeyleri sıralamak gerekirse;
- Daha önce almış olduğunuz alan ad(lar)ı varsa yeni sitenize yönlendirmeden önce bir SEO Uzmanına başvurun.
- Bir sanal pazarda ürünlerinizi satıyorsanız, bu ürün içeriklerini kendi sitenizde kullanmayın.
- Sitenizde bulunacak ürün sayısı iş gücünü arttırmayacak şekildeyse tüm ürünlerinizi manuel şekilde sitenize ekleyiniz.
- Ürün açıklamalarında kullanıcıların dikkat etmesini istediğiniz yeri font size, font type yapılarıyla renklendirin.
- Ürün title ve description’ları konusunda çok titiz olmalısınız. Özellikle title’da ürünü iyi betimleyip, description kısmında ise ürünün kısa bir özeti + hedef kelimeleri barındırmaya dikkat ediniz.
- Bütün bunlara ayıracak zamanınız yoksa, bir SEO danışmanından destek alabilirsiniz.