E-Ticaret Arama Motoru Optimizasyonu (SEO), bir mağazanın organik arama sıralamalarını ve görünürlüğünü geliştirme sürecidir. Bu iyileştirilmiş sıralamalar genellikle web sitesi trafiğindeki, marka bilinirliğindeki ve hepsinden önemlisi dönüşümdeki artışları ifade eder.
Yazı İçeriği
Dünya genelinde doymuş bir E-Ticaret piyasasında, birçok işletme organik arama sonuçlarında üst sıralara çıkmakta zorlanmaktadır. Bir çok marka, bilinirliği arttırmak ve daha fazla gelir elde etmek için PPC reklamcılığına binlerce lira bütçe ayırmak zorunda kalıyor. Her ne kadar bu tarz reklamlar günü kurtarıyor olsa da, unutulmamalıdır ki bu tarz pazarlama stratejisi her zaman sürdürülebilir değildir. Bu yüzden bu makalemizde, e-ticaret mağazanızı organik sonuçlarda üst sıralara taşıyabilmeniz adına size yardımcı olacak pratik ve uygulanabilir en iyi yöntemleri öğreneceksiniz.
Anahtar Kelime Araştırması
İşletmeler, kendi sektörlerine yönelik hedef kelimelerini belirlediği an arama motoru optimizasyonu süreci başlar. Bu hedef kelimeler ürünlerin bulunduğu kategorilerin isimleri ve ilgili arama terimleri, ürün adları, LSI anahtar kelimeler ve daha fazlası olarak şekillenebilir.
Geniş Eşleme vs Uzun Kuyruklu Anahtar Kelimeler
E-ticaret sitenizde “elbise” sattığınızı varsayalım. Yapacağınız SEO çalışmasında elbise kelimesinde üst sıralara çıkabilmeniz, milyonlarca web sitesi arasında bir hayli zor ve uzun zamana neden olacaktır.
Fakat buna alternatif olarak “kırmızı uzun elbiseler” aramasında üst sıralara çıkma ihtimaliniz çok daha fazla olacaktır. Ayrıca bu tarz bir aramada üst sıralara çıkmanız durumunda, ihtiyacı ve aciliyeti olan bir müşteri kitlesini hedefleyip daha yüksek dönüşüm oranı elde edebilirsiniz.
Bu yüzden uzun kuyruklu hedef kelimelerin size katkısı her zaman daha fazla olacaktır 🙂
Kategori ve Ürün Sayfalarını Optimize Etme
Rich Snippet Düzenlemeleri
Zengin snippet’ler, arama motorlarının web sitesi sayfası içeriğini anlamalarına yardımcı olan yapılandırılmış verilere atıfta bulunur. Geleneksel arama sonuçları genellikle bağlantılı bir sayfa başlığı ve meta açıklama içerir. Bununla birlikte, zengin snippet’ler, arama motorlarında resimler, tanımlar, sorular ve daha fazlası dahil olmak üzere arama sonuçlarında ek bilgiler görüntülemenizi sağlar.
Birçok zengin snippet türü olmasına rağmen, e-ticaret web siteleri için ürünler tarafında kullanılması gereken schema yapısı için https://schema.org/Product adresindeki örneklere göz atabilirsiniz.
Sayfa Başlıkları için Optimizasyon Önerisi
Sıralamalarda üst sıralarda görünmeniz için benzersiz ve optimize edilmiş bir sayfa başlığı oluşturmak çok önemlidir. Genellikle arama motorlarının ve kullanıcıların sayfanın ne hakkında olduğunu anlamalarına yardımcı olmak için sayfa başlığının başına istenen bir anahtar kelime eklemenizi öneririz. Bu genellikle aşağıdaki formatı kullanarak şekil alabilir:
[Birincil Anahtar Kelime] | [İkincil Anahtar Kelime] – [Marka Adı]
Yukarıdaki örneğe ek olarak, sayfa başlığı uzunluğunu genel SEO stratejinizin bir parçası olarak göz önünde bulundurmayı unutmayın. Google genellikle bir başlığın 50-60 karakterini gösterir, bu yüzden sayfa başlıklarını 60 karakterin altında tutmaya çalışın.
Ayrıca, sayfa başlığınızın hem masaüstü hem de mobil cihazlarda nasıl görüntüleneceğini göz önünde bulundurun. 60 karakterden fazla olan kısmı Google keseceği için bu sınırı aşmamanız konusunda sizi uyarıyorum.
URL Yapısı
URL yapısı arama motorlarının sayfaların birbirleriyle nasıl ilişkili olduğunu anlamalarına yardımcı olur. Öncelikle web sitenizdeki URL yapısına müdahale edebiliyor olmanız gerekmektedir. SEF (Search Engine Friendly) yapısıyla hazırlayacağınız URL’ler sayfalarınızın taranmasını kolaylaştıracaktır.
E-Ticaret sitenizdeki URL yapısı için örnek vermek gerekirse;
https://www.websiteniz.com/[Ürün Kategorisi]/[Ürün Alt Kategorisi]/
Ürün sayfalarında ise bu yapı tipik olarak daha basit bir yol izlemelidir. Ürün sayfalarında aşağıdaki örneğe benzer bir yapı kullanabilirsiniz:
https://www.websiteniz.com/[Ürün]/
Görseller için ALT Tag’i ve Görsel İsimleri
Bir e-ticaret sitesinde ürün sayısı çoğu zaman 500’den fazladır. Eğer kategori sayınız ve sattığınız ürün çeşidi fazlaysa, bu rakam katlanarak artabilmektedir.
Arama motorlarının görsel kısımlarından da ziyaretçi elde etmek istiyorsanız, bunun için uygulamanız gereken 2 yöntem vardır.
Bunlardan birincisi, eklediğiniz tüm görsellere ilişkili kelimelerle adlandırma yapmalısınız.
İkinci adım ise, eklediğiniz görsellerin alakalı olduğu kelimeleri alt tag’iyle belirtmenizdir.
Sayfadaki Başlık Hiyerarşisi
E-Ticaret sitenizde kullanacağınız başlık hiyerarşisi oldukça yalındır olmalıdır, ancak çoğu zaman bu yapı yanlış kullanılır.
Bu etiketler genellikle metin boyutunu ve stilini belirler. Ayrıca tipografik ve başlık hiyerarşisini de temsil eder. Sonuç olarak, bu yapı arama motorlarına ve kullanıcılara sayfadaki içerik parçalarının ne kadar ilişkili olduğunu anlamalarına yardımcı olur.
Sayfa içerisinde bulunan içeriğinizi uygun şekilde optimize etmenizi sağlamak için birkaç iyi başlık uygulaması vardır. Bunun örneğini vermek gerekirse;
H1 etiketini sayfa içerisinde yalnızca bir kez kullanın. Bunu bir kitabın belirli bir bölümünde bulunan ana başlık olarak düşünebilirsiniz. Birden fazla H1 etiketi kullanmak, arama motorlarının sayfanızdaki başlığı kestirememesine, dolayısıyla hedeflediğiniz kelimelerde üst sıralara sağlıklı bir şekilde ulaşamamanıza neden olabilir.
Başlıkları kullanırken mantıksal bir sıra izleyin. Bu sıra düzeninde, H3 etiketini kullanmadan önce, H2 etiketinin mutlaka kullanılmış olmasına özen gösterin. Size referans olması adına aşağıya örnek bir yapı ekledim:
- H1: [Ürün Adı]
- H2: [Ürün Adı] Özellikleri
- H3: [Ürün Özellik 1]
- H3: [Ürün Özellik 2]
- H3: [Ürün Özellik 3]
- H2: [Ürün Adı] Muadillerinden Farkı
- H3: [Ürün Avantajı 1]
- H3: [Ürün Avantajı 2]
- H3: [Ürün Avantajı 3]
- H2: [Ürün Adı] Özellikleri
Sayfaların Breadcrumb Yapısı
Ürün sayılarının çokça olduğu e-ticaret sitelerindeki kategori hiyerarşisinin çok iyi belirlenmesi, sonrasında ise ürünleri web sitenizdeki en alakalı kategorilere eklemeniz gerekir.
Breadcrumb kullanımı, web sitenizde gezinmek isteyen kullanıcıların işini bir hayli kolaylaştırır. Bir ürüne veya ürün grubuna kullanıcıyı ne kadar kolay ulaştırabilirseniz, e-ticaret dönüşüm oranınıza o kadar katkı sağlarsınız.
Sorunsuz ve kullanımı kolay bir breadcrumb örneği sunmak gerekirse,
Vitrin Yazıları Kullanımı
E-Ticaret sitelerinde genel olarak HTML kod yapısı fazla olup, text alanı daha sığ olan sayfa sayısı çok fazladır. “TEXT to HTML Ratio” değerini yükselterek, sayfanızın sadece kodlardan ibaret olmadığını ve eklediğiniz içeriklerle sayfa hedeflemenizi daha sağlıklı bir şekilde belirtebilirsiniz.
Kategori bazlı çalışmalar yaparak aranma hacmi yüksek olan hedef kelimelerde daha üst sıralara çıkmak gibi bir hedefiniz varsa, bunun için kategori sayfalarını içerik açısından donatmanız gerekiyor.
Vitrin yazısının kullanımına örnek verecek olursam;
Görseller İçin Optimizasyon
Web sitenizde bulunan her bir sayfada ortalama 4-5 adet görselin bulunduğunu varsayarsak; toplam 1.000 ürün için ortalama 4.000-5.000 civarında görseliniz olacaktır. Bu görselleri optimize etmezseniz, hem görsellerinizin kapladığı disk alanı genişler, hem de bu görseller sayfalarınızın geç yüklenmesine neden olur.
Görsel optimizasyonu için daha önce yayınladığım imaj optimizasyonu faydalanabilirsiniz.
Sitemap Kullanımı
Web sitenizdeki tüm sayfaların düzgün çalıştığından emin olduktan sonra, sitemap dosyaları oluşturarak mevcut sayfalarınızı arama motorlarının daha hızlı taramasını sağlayabilirsiniz.
Görselleriniz için de sitemap dosyaları oluşturmayı ihmal etmeyin. 🙂
E-Ticaret Siteniz İçin İçerik Pazarlaması
Blog Oluşturun
Genel olarak site içerisinde yapabileceğiniz herşeyi yaptıktan sonra, e-ticaret siteniz için bir blog oluşturun. Oluşturacağınız bu bloga belirli periyotlarda içerikler ekleyerek hem blogun güncelliği koruyacaksınız, hem de blog yazılarından ilgili ürün veya kategorilere linklemeler yaparak içeriği okuyan kullanıcıyı istediğiniz sayfaya yönlendireceksiniz.
Önerim, her ay web sitenizde bulunan kategoriler arasından 5-6 tanesini seçip bu kategorilere yönelik kullanıcıyı harakete geçirecek içerikler yayınlamanız olacaktır. Bu işlemi bir kaç ay devam ettirdiğinizde, ziyaretçi sayınızın artacağını göreceksiniz 🙂
YouTube Videoları Oluşturun
Satmak istediğiniz ürünlere ait inceleme videoları çekin ve bu videoları YouTube hesabınızdan paylaşın (Video metninden web sitenize yönlendirme linki eklemeyi unutmayın 🙂 ). YouTube videolarınız izlenmeye başladıkça, çift taraflı kazanç elde edeceksiniz. Hem YouTube hesabınız bilinip-takip edilecek, hem de ilgili videolardan web sitenize potansiyel müşteri adaylarınızı yönlendirmiş olacaksınız.
Ayrıca, YouTube videolarının da arama motorlarınca indexlenip, arama sonuçlarında listelendiğini unutmayın.
Yukarıdaki içerik pazarlaması yöntemlerinin haricinde kaynak arıyorsanız, bizimle iletişime geçebilir farklı yöntemlerle daha fazla ziyaretçi elde edebilirsiniz.