Zaman zaman gerek Google Algoritmalarının, gerekse de SEO ile ilgili izlenen yöntemlerin değiştiğini biliyoruz. Google’ın önemli algoritma güncellemeleri genellikle yılda birkaç kez yapılmaktadır. Yapılan bu güncellemeler bazen yepyeni bir sıralama faktörü getirebiliyor. Bazen de bu güncellemeler, arama sonuçları görünümünü değiştirmek şeklinde oluyor. Yapılan büyük güncellemeler ise genellikle web’de yayınlanan sitelerin belirli bir kısmının sıralamalarda yukarı veya aşağı yönde ivmelenmesi şeklinde oluyor. SEO analistleri bazen bu güncellemelerin etkilerini değerlendirirken “oyunu değiştirme” veya “yenilikçi” yöntemleri tercih eder.
Fakat gerçek şu ki, sık sık yapılan güncellemelere rağmen SEO ve Google’ın temel arama algoritmaları son on yılda pek değişmedi. Sıralamayı belirleyen temel bilgiler hala geçerliliğini koruyor ve başarılı bir SEO stratejisinin temel yapı taşları olmaya devam ediyor. Görülen o ki, bu gerçek uzun yıllar boyunca da geçerliliğini koruyacağa benziyor.
Yazı İçeriği
Peki bu SEO temelleri nelerdir?
1. Botların sitenizi görmesi gerekir.
İlk olarak, Google hangi içeriği kullanıcılara sunduğunuzu göremiyorsa sitenizi sıralayamaz veya sitenizin var olduğunu göremez. Arama motoru sıralamalarının oluşturulmasında Google’ın ilk adımı, web’de bulduğu tüm içerikleri kullanıcılara sunmaktır; Bu amaçla, web sitelerini “taramak” için örümcekler kullanır, içerikleri keşfeder ve dizine ekler. Eğer botlar sitenizi göremez ise, Google arama sonuçlarında listelenmezsiniz, bu yüzden de kullanıcıya erişemezsiniz. İşte tam bu kısımda web sitenizin SEO çalışmalarını yapmak için bir SEO ajansına ihtiyaç duyabilirsiniz. SEO danışmanlarının siteniz için yapacakları genel olarak; sitenizin düzgün yüklendiğinden emin olmak, örümceklere görünür olmak ve sitenizde bulunan doğru içerik ve resimleri sunmaktır.
2. Site yapısı, sitenizin temelini oluşturur.
Web sitenizin botlara görünürlüğünü sağlayan kod yapısı, Google’ın sitenizi nasıl değerlendirdiğine ve sıralamalarda nasıl göründüğüne yardımcı olur. Örneğin, sayfa başlığınız ve açıklaması sitenizin meta verisinden elde edilir ve yapmış olduğunuz meta eklemelerini google arama sonuçlarında görürsünüz.
Ayrıca yapısal işaretleme gibi özel yapılar, kullanıcılar arama yaptığı zaman belirli içerik türlerini sunmak için de kullanılabilir.
3. İçerik kalitesi her zaman önemlidir.
Google’ın arama alanındaki en büyük başarısı, kullanıcıları en iyi içeriğe yönlendirmeyle elde ediliyor. Bu yüzden arama görünürlüğü elde etmek için web sitenizde bulunan içeriklerin kusursuz olmasına dikkat etmelisiniz. Eğer kullanıcılara sadece içerik sunan bir web siteniz varsa, her içerik için sizlere tavsiyem ortalama 750 kelimelik yazılar sunmanızdır. Burada önemli olan bir diğer nokta ise, anahtar kelime yoğunluğu konusuna dikkat etmenizdir. Ayrıca yazılarınızın okunabilir, tatminkar olması da ayrı bir detaydır.
Google, içerikleri değerlendirmek için kullandığı yöntemi açıkça yayımlamasa da, bunu tahmin etmek için yazdığınız yazıyı 1 kez baştan aşağı okumanız ve anlamlandırmanız yeterli olacaktır. İçeriğiniz ne kadar kaliteli olursa, sıralamalarda web siteniz o derece yükselecektir.
4. Kaliteli backlinkler elde edin.
Sadece kaliteli içerikle rekabeti yüksek olan kelime gruplarında üst sıralarda listelenemeyebilirsiniz. Bu yüzden oluşturduğunuz içeriği tanıtmak adına kaliteli sitelerden elde edeceğiniz backlinklerle web sitenizi beslemeniz de gerekir. Sitenizi öneren otoriter web sitesi (backlink) sayısı arttıkça sizin siteniz de o kadar güvenilir olacaktır. Bazı SEO uzmanları backlink konusuna tamamen karşı olsa da, sadece kaliteli içerikle rekabete giremeyebileceğinizi belirtmek isterim.
5. SPAM yapmayın, cezalandırılırsınız.
Google sürekli bir şekilde spam ve sıralama manipülasyonu tehditlerine karşı savaşmakta. Hatta bir çok algoritma güncellemelerinin temelinde de bu çalışmaların etkilerini görüyoruz.
Google aramalarında hızlı bir şekilde üst sıralara çıkmak isteyen black hat SEO uzmanları, genellikle; belli başlı programlarla backlink ağı oluşturma, anahtar kelime doldurma ve gizli anahtar kelimeler gibi hileler kullanırlar.
Google, bu yapıları algılamaya yönelik sürekli bir şekilde çalışmalar ve testler yapmakta. İllegal yöntemleri tespit eden Google son yıllarda ayrıca kullanıcı deneyimlerine de bir hayli önem vermiş vaziyette… Bu yüzden SEO çalışmaları yaparken illegal yöntemleri izlemeyi tercih ederseniz, bedelini muhtemelen ağır ödersiniz 🙂
Unutmayın, SEO bir süreç dahilinde izlenen yolların bütünüdür ve bu yüzden sürdürülebilir ve etkili bir SEO stratejisi oluşturmak istiyorsanız, yukarıda bulunan beş temel ilkeyi projenizin temelinde bulundurmalısınız. Google’ın gelecekteki olası değişiklikleri ne olursa olsun bu ilkeleri tutarlı bir şekilde uygulayabiliyorsanız, sıralama kaybıyla karşılaşma durumunu minimize etmiş olursunuz.