Öncelikli olarak LSI’ın (Gizli Anlamsal İndeksleme – Latent Semantic Indexing) ne olduğunuz açıklamak gerekiyor. LSI; LSA yöntemini baz alarak geliştirilmiş bir anlamlandırma işlemidir. Yani hazırlanan makaledeki önem sırasının ilgili anahtar kelimelerin kullanım yüzdesini arttırmak yerine, ilişkili olduğu konulara da yer vererek eklenen içeriği anlamlandırma yöntemidir.
SEO uyumlu makale yazmadan önce, LSI yöntemine göre hedef kelime belirleme işlemi yapılmalıdır. Hedef kelimeleri belirlerken, aşağıdaki araçlardan faydalanabilirsiniz.
Bunların ilki, Google’ın arama sorgularına yapmış olduğu önerilerdir;
Buna ek olarak yapmış olduğunuz arama sorgusuna alternatif önerileri de kullanabilirsiniz;
İkinci olarak Adwords Keyword Planner‘ı kullanabilirsiniz.
* Eş anlamlı ve anlamlandırılmış kelimeleri (dilimize yerleşmiş yabancı dildeki kelimeler de kullanılabilir!) kullanın. Google, laptop kelimesiyle dizüstü kelimesini aynı kategoriye koyması gerektiğinin farkında ve sonuçları genellikle bu doğrultuda listeler.
Yukarıdaki yöntemlere ek olarak, çeşitli SEO analizi araçlarından da destek alabilirsiniz.
- SemRush: En çok kullandığım, filtreleme sistemini ayrı bir sevdiğim SEO aracıdır 🙂
- UberSuggest: Google arama sorgularını temel alan bir araç, pek kullanmanızı tavsiye etmem, çünkü yetersiz kalacaktır.
- LSIGraph: LSIGraph kullanımı çok kolay bir ve bana göre biraz daha gelişmesi gereken bir SEO aracıdır. Genellikle SEO uyumlu yazılacak olan makale için longterm LSI listesi sunar. En büyük artısı ise herkesin faydalanması için ücretsiz olmasıdır 🙂
- SEOPressor Eklentisi: SEOPressor, WordPress altyapısını kullanan web siteleri için geliştirilmiş bir SEO eklentisidir. Ücretli olan bu eklenti ile yazınızı hazırlarken çeşitli öneriler elde edebilirsiniz. Daha fazla detay için SEOPressor‘ün resmi sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Önerdiğim diğer araçlar ise aşağıdaki gibidir.
- Hem web sitesi üzerinden analiz yapabileceğiniz, hem de wordpress eklentisi olarak kullanabileceğiniz Twinword.
- Keys4UP: Türkçe desteği olmayan, shortterm kelimelerde bile farklı alternatifler sunabiliyor.
- ATP: Türkçe desteği olmamasına karşın, kelime önerileri genellikle Featured Snippet’lara daha yakındır. Bir çok makale hazırlanmasında kesinlikle faydalanması gereken bir araçtır.
- KWFinder: Birden çok SEO aracını bir arada bulunduran Mangools’un bir girişimidir. Ücretsiz sürümüden pek verim alamayacağınızı belirtmek isterim. Premium sürümü ise, üçlü kombo niteliğindedir 🙂