2006 yılında SEO kavramı piyasaya çıktığında, web site sahiplerinin büyük çoğunluğu bu konuda bilinçsizdi. SEO’nun ne olduğuna dair detaylı bir kaynağın olmaması durumu, o dönemlerde herkesi deneme-yanılma yoluyla öğrenmeye itmiş oldu. İçerisinde bulunduğumuz dönemde ise, Google arama algoritmalarının büyük çoğunluğu kişi ve kurumlar tarafından tespit edildiği için arama motoru optimizasyonu uygulamaları eskiye oranla daha ince eleyip sık dokuma şeklinde yapılmaktadır. SEO çalışmalarının etkili olabilmesi için, alanında uzman SEO danışmanı veya SEO Ajansıyla çalışmanızı öneririm.
SEO işlemlerine başlamadan önce site içi optimizasyonunu en üst seviyeye çıkarıp sonrasında site dışı SEO çalışmalarına başlamak gerekir. Bu yüzden site içerisinde çalışmaları negatif yönde etkileyecek herhangi bir durumun olmaması gerekir. Bunlardan biri olan canonical URL kullanımı ve detaylarını sizlere anlatacağım.
URL Canonicalization ve Canonical Tag nedir, nasıl kullanılmalı?
URL Canonicalization, tercih edilen hedef veya mevcut URL’den birini seçme yöntemidir. 301 Redirect (Yönlendirme) işlemi kullanamayacağınız sayfalar için canonical URL yapısını kesinlikle kullanmalısınız. Canonical URL yapısı örümcekler sitenizi tararken hangi URL’i dikkate alınması gerektiği konusunda arama motorlarına yardımcı olur.
Örneğin kullanıcılara birden fazla sayfada parça parça bilgi yada ürün sunan bir web siteniz olsun. Bu web sitenizde kullanıcılar bilginin tamamını tek bir sayfada görmek isteyebileceği gibi, aynı şekilde eğer e-ticaret siteniz varsa kullanıcılar benzer ürünlerin tamamını aynı kategoride görmek isteyebilir. İşte tam burada birbiriyle ilişkili sayfaların tamamına canonical yapısını kullanarak tüm içeriklerin bir arada bulunduğu sayfayı/kategoriyi belirtmeniz gerekir. Bu sayfaları belirtirken rel=”canonical” bağlantısını kullanmanız gerekir.
Birbiriyle ilişkili URL’ler arasındaki bağı belirtmek için ise, rel=”next” ve rel=”prev” bağlantılarını kullanmanız gerekir. Yapılacak olan bu işlem, bu sayfaların mantıken birbiriyle ilişkili olduğunu Google’a belirtmeye yarayacaktır. Bu sayede bu bağlantıların benzer arama sonuçlarında benzer sıralarda listelenmesine yardımcı olacaktır.
Tercih edilen sayfa adresini belirleme
Google’a, siteniz için belirlemek istediğiniz URL’in hangi sürümünü tercih ettiğinizi bildirmelisiniz.
https://www.site.com
https://site.com
Yukarıdaki örnek iki alan adından tercih ettiğiniz alanı https://site.com
olarak ayarlarsanız Google, https://www.site.com
bağlantılarını, https://site.com
bağlantıları ile aynı şekilde belirlemiş olacaktır.
Bu işaretlemeyi Google Webmasters Tools aracılığıyla yapabilirsiniz.
Tercih edilen sayfa adresini canonical ile belirlemeniz gerekir. Bunun için öncelikle aşağıdaki 3 farklı alandan hangisini seçeceğinizi belirlemelisiniz.
- http://site.com/takim-elbise
- https://site.com/takim-elbise
- http://www.site.com/takim-elbise
Örneğin 3. URL yapısını seçtiyseniz mevcut adreste kullanmanız gereken kod şöyle olmalıdır;
<link rel="canonical" href="http://www.site.com/takim-elbise" />